dansk fodbold i forandring – DBU Åbner dørene for transkvinder

Photo of author

Skrevet af Alt-om-fodbold

Men man kan ikke negligere det faktum, at i sportens konkurrencedygtige natur har ens biologiske baggrund trods alt en signifikant indflydelse på præstationerne.
De har dog lagt op til et princip om selv-identifikation indenfor breddefodbold, mens eliten vil få fastsatte grænseværdier for ‘biologiske data’ via en dedikeret arbejdsgruppe.

Dansk fodbold tager hul på en ny æra
Det er en sand omvæltning, vi står foran i dansk fodbold. Dansk Boldspil-Union (DBU) har nemlig besluttet sig for at åbne op for transkvinder i de fodboldturneringer, som hidtil var forbeholdt biologiske kvinder. Det er et skridt, der synes designet til at inkludere flere kønsidentiteter og fremme mangfoldigheden på grønsværen. Men vil denne velmenende beslutning ramme bolden helt ved siden af målet?

Denne ændring kommer som en del af DBUs vision om at sikre inklusionen i det nationale fodbolddrama. Men man kan ikke negligere det faktum, at i sportens konkurrencedygtige natur har ens biologiske baggrund trods alt en signifikant indflydelse på præstationerne. Ask Vest Christiansen, idrætsforsker, pointerer: “I idrætter med overkropsstyrke er forskellen [mellem mænd og kvinder] op til 30-50 procent.” Så spørgsmålet trænger sig på, når mænd fra 2025 får lov til at deltage i kvindefodbold: hvilken indvirkning vil dette have på den sportslige fairness?

Konsekvenserne af ligestillingen
Det er ikke svært at forestille sig de konsekvenser, denne beslutning potentielt kunne have. Der findes allerede eksempler fra udlandet, hvor lignende initiativer har ført til kontroversielle situationer, såsom Lia Thomas-sagen, hvor den transkønnede svømmer har sat rekord efter rekord.

DBU som privat forening har selvfølgelig ret til at sætte sine egne regler. Og selvfølgelig skal transkønnede behandles med værdighed og respekt – det er vi alle forhåbentlig enige om. “Vi skal behandle alle mennesker ordentligt,” som det blev sagt i torsdagens afsnit af Borgerlig Tabloid.

Men må vi så også diskutere potentialerne for øget skadesrisiko? Det blev et tema sidste år i England, hvor flere kvindefodboldklubber valgte at boykotte Rossington Main Fodboldklub på grund af frygt for skader relateret til holdets inklusion af en transkvinde.

Hvordan snør man sikkerhedsskoene?
Og hvad siger DBU selv til disse bekymringer? Svaret på denne problematik syntes ikke helt tydeligt under direktørens udtalelser i Borgerlig Tabloid; lyt selv efter og bedøm kvaliteten af argumentationen.

Hvad angår planerne for disse nye tiltag, så skulle de ifølge DBU’s egne ord blive præsenteret her i foråret – men vi venter stadig spændt. De har dog lagt op til et princip om selv-identifikation indenfor breddefodbold, mens eliten vil få fastsatte grænseværdier for ‘biologiske data’ via en dedikeret arbejdsgruppe.

Det kan virke som en lettelse, at selv-idéprincippet ikke gør sig gældende i elitefodbold – her handler det jo trods alt om den rene konkurrence. Men burde vi ikke også være bekymrede for den ærlige dyst mellem kridtstregerne i breddefodbold? For selvom man måske kun deltager i ‘hyggefodbold’, er viljen til sejr mindst ligeså intens blandt de spillende.

Er vægten lagt rigtigt?
Debatten om politisk korrekthed fortjener også et kapitel her. En række undersøgelser peger på danskernes voksende træthed over woke-kulturen og overpolitiserede korrektheder. Så når lokale fodboldhelte som Teiken Vendelbo fra Esbjerg truer med at trække deres pigehold fra turneringer på grund af DBUs nye tiltag – noget hun udtrykker bekymring over i Borgerlig Tabloid – må man stoppe op og tage pulsen på folkestemningen.

Er DBU ved at miste jordforbindelsen med basis-medlemskabets ønsker og behov? Spørgsmålet melder sig stærkt på banen. Med formuleringer som ‘biologisk køn tildelt ved fødslen’, synes organisationen navigeret ind på en kurs fyldt med modvind fra dem, der værner om sportens traditionelle værdier.

Det lader til at være mere kompliceret end blot et spil fodbold; det er en kampplads hvor ideologi møder praktikken på fodboldbanen. Og mens debatten fortsat bolder frem og tilbage, er der mange der frygter, at de sande ofre bliver dansk pige- og kvindefodbolds integritet og fremtid.

Emilie Jäger