Fodboldens hjerte – etik og inklusion på grønsværen

Photo of author

Skrevet af Alt-om-fodbold

DBU’s adfærdskodeks er måske ikke altid i forreste række, når klubberne jonglerer med daglige gøremål, men det bør være lige så integreret som opvarmningsrutinerne før kampstart.
Vi ser en tydelig nødvendighed for at sætte dette kodeks yderligere i spil og sikre, at alle – fra den lille lokale klub til de store divisionsforeninger – har fokus skarpt rettet mod etikken og dens håndtering.

Etiske overvejelser på grønsværen

I den hastige fodboldverden, hvor ugens kampe og træninger fylder meget for de godt 1.550 danske klubber og over 100.000 frivillige, er det nemt at glemme en vigtig spiller på banen: etikken. Det er netop grunden til, at vi i DBU’s Etiske Udvalg står på sidelinjen og minutiøst følger spillets gang med et kritisk blik for de etiske aspekter. Det er essentielt, at man ikke kun dyrker sporten, men også plejer bevidstheden om de moralske valg og konsekvenser, der følger med.

DBU’s adfærdskodeks er måske ikke altid i forreste række, når klubberne jonglerer med daglige gøremål, men det bør være lige så integreret som opvarmningsrutinerne før kampstart. Vi ser en tydelig nødvendighed for at sætte dette kodeks yderligere i spil og sikre, at alle – fra den lille lokale klub til de store divisionsforeninger – har fokus skarpt rettet mod etikken og dens håndtering.

Fra qatar til inklusion

Når vi ser tilbage på de største samtaleemner indenfor fodboldens verden i de seneste år, så stikker én begivenhed sig frem: VM i Qatar 2022. Denne megaevent satte ikke kun dagsordenen i sportssektionerne men blev også en katalysator for en større politisk debat om menneskerettigheder og demokrati. “Vi mener, at DBU har gjort meget – og meget godt – for at sætte kritisk fokus på menneskerettighedsforholdene i Qatar,” udtaler DBU’s Etiske Udvalg til Jyllands-Posten. Dette arbejde har tydeliggjort behovet for reformer indenfor den international fodboldscene – noget der bliver stadig mere relevant op til et eventuelt VM i Saudi-Arabien i 2034.

Men interessant nok rækker vores engagement længere end de gigantiske arenaers glimmer. Vi dykker ned i græsrøddernes jordbundne strabadser og drøfter diversitetens mangfoldige facetter. Her har dansk fodbold desværre fortsat sine tørre pletter med diskrimination mod minoriteter og barrierer for ligestilling. Ved hjælp af undersøgelser af diversitetens spirende landskab har vi kunne plante frøene med ansættelsen af en diversitetsmedarbejder hos DBU. “Dansk fodbold skal være for alle,” insisterer udvalget.

Det er ikke altid let at manøvrere mellem kommercielle lokkemad og spillets ædle sjæl. Vi erkender kompleksiteten og hyppigheden af de dilemmaer, vi møder. Gennemsigtighed og ansvarstagelse er nøgleordene her – uden disse kan vi ikke formidle eller bygge tillid hos dem, hvis hjerter banker for det runde læderspil.

Fodboldens univers er rigt på både udfordringer og muligheder. Vi inviterer alle til at deltage i denne dialog – fra tribunens højeste sæde til ungdomsspilleren med grønsværede knæbeskyttere – da det først er her, med pluralismens briller på næsen, at vi virkelig kan sikre integriteten af spillet vi elsker så højt. Lad os sammen arbejde hen imod en fremtidig fodboldkultur, hvor sejren måles mindre i mål og mere i menneskelighed.