Unge fodboldtalenter fanget i politisk magtkamp

Photo of author

Skrevet af Alt-om-fodbold

I hjertet af den danske fodboldverden har en tilsyneladende uendelig række af møder og diskussioner ført til en konflikt, der nu rammer dem, det hele handler om: børnene og de unge.
Bagge-Hansen, som har haft flere ledende roller inden for fodboldens verden – fra formandskaber i både DBU Sjælland og lokalunioner til trænerroller på græsrodsniveau – kan ikke finde logikken i denne konflikt.

Konflikt rammer de unge spillere

I hjertet af den danske fodboldverden har en tilsyneladende uendelig række af møder og diskussioner ført til en konflikt, der nu rammer dem, det hele handler om: børnene og de unge. Det er historien om en fodboldverden, hvor politisk uenighed meldeles overføres til grønsværen med konsekvenser for de mindste spillere. Kurt Bagge-Hansen, hvis navn nærmest er synonymt med dansk breddefodbolds bedste interesser, står forundret og frustreret tilbage i denne situation.

Bagge-Hansen, som har haft flere ledende roller inden for fodboldens verden – fra formandskaber i både DBU Sjælland og lokalunioner til trænerroller på græsrodsniveau – kan ikke finde logikken i denne konflikt. Med sin erfaring ved han, at det ofte handler om mere end blot fodbold; det er også et spil om magt og anerkendelse. Men at dette magtspil nu direkte påvirker mulighederne for børnene og de unge til at dyrke deres sport, er ifølge ham uforståeligt.

“Så stor fremgang i dansk fodbold, men de risikerer at smadre det på rekordtid,” advarer han. Og citatet forstærker netop den bekymring mange i miljøet føler; frygten for at talentudviklingen sættes over styr, når politiske stridigheder får lov til at diktere vilkårene på banen.

Politik versus passion

Det virker næsten som et paradoks: De voksne fører krig med ord og regler, mens ungdommen bare ønsker at kæmpe sportslige kampe på grønsværen. Det lidenskabelige engagement, som Bagge-Hansen udviser når han taler om ungdomsfodbolden og dens betydning, viser tydeligt en mand der ser fodbolden som mere end bare et spil. For ham – ligesom så mange andre – er det en passion, et samlingspunkt og fundamentet for fællesskab.

Konflikten har dybe rødder i strukturelle uenigheder mellem DBU’s lokalunioner. En del af problematikken skyldes ambitionerne om opdelingen i et DBU Øst og DBU Vest. Her ligger også spændingen mellem de to stormagter Jylland og Sjælland, hvor København risikerer at miste indflydelse. Som Kurt Bagge-Hansen udtrykker sin bekymring: “At man nu lader det gå ud over unge fodboldspillere er forfærdeligt.” Hans ord giver genlyd blandt dem, der frygter konsekvenserne af disse voksenstridigheder.

Det er vigtigt ikke kun at se på dagens kampe men også på morgendagens spillere – noget Bagge-Hansen synes at have skarpt fokus på. Påstanden om manglende svar eller løsningsforslag fra DBU’s øverste niveauer peger på en følelse af forsømmelse fra dem, hvis ansvar først og fremmest skulle være spillets velbefindende.

Kurt Bagge-Hansens klarhed i hans kritik understreger alvoren i situationen: “Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke fra højeste sted i DBU går ind for at finde en løsning.” Men indtil videre må børnene vente tålmodigt på banens sidelinje og håbe på, at de voksnes spilleregler ændrer sig til deres favør. For hvad er en sport uden sine kommende talenter?