Fra fest til fiasko – Danmarks EM 2024 eventyr brister i Dortmund

Photo of author

Skrevet af Alt-om-fodbold

Midt i denne fanmarch mod stadion, kunne man næsten mærke spændingen vibrere i luften, som om den tordensky, de måske skulle vandre hjem under senere på aftenen, allerede gjorde sin tilstedeværelse kendt.
Som Ekstra Bladet siger: “Det burde med andre ord aldrig have været en ottendedelsfinale mod Tyskland, der definerede Danmarks slutrunde.”

Fanfest og farvel

Danskerne strømmede til Dortmund i et festligt optog, forventningsfulde og parate til at bakke op om det danske landshold. Midt i denne fanmarch mod stadion, kunne man næsten mærke spændingen vibrere i luften, som om den tordensky, de måske skulle vandre hjem under senere på aftenen, allerede gjorde sin tilstedeværelse kendt. Men hvad der begyndte som en festlig folkevandring med høje forhåbninger, endte i en aften hvor EM-drømmene bristede.

Det var ikke bare en fodboldkamp; det var et drama af dimensioner. Og selvom vi kan skrive side op og ned om vejrets luner, teknologiske finesser som VAR, eller marginale offsidekald, så står det klart: Danmarks eventyr ved EM 2024 er ovre. Efter nul sejre i fire kampe og blot to mål til danskerne.

Forventninger møder virkeligheden

“Undervejs begyndte jeg at tro på det – et begrundet håb,” sagde Kasper Hjulmand. Dog skulle dette håb hurtigt vise sig at være grundløst. Til trods for de chancer der blev skabt, så viste den tyske maskine sig at være overlegen i fart og færdigheder. Det moderne tyske hold havde præcis det krydderi, der er eftertragtet i fodboldens køkken anno 2024: Hastighed.

Rasmus Højlund blev symbolet på dansk uskarphed denne aften, da han misbrugte angrebsmuligheder én efter én. Om det så også handlede om manglende service – noget Hjulmand havde italesat før kampen – så fik angriberen chancer nok mod Tyskland. “Han kunne ikke gafle en eneste, om han så fik lov at prøve hele natten,” joker Ekstra Bladet om Højlunds præstation.

Når EM-slutrunden engang skal evalueres, vil den sandsynligvis finde sin plads mellem de turneringer, der falmer i mindegrundet som ‘intetsigende’. Med kun den lille optur at Danmark spillede lige op mod England – hvilket knap nok giver genlyd blandt de store øjeblikke.

Det var på ingen måde pinligt at tabe til Tyskland på en dårlig dag; dog er det noget af en tørn at erkende, at danskernes præstationer over gruppespillet slet ikke levede op til forventningerne. Som Ekstra Bladet siger: “Det burde med andre ord aldrig have været en ottendedelsfinale mod Tyskland, der definerede Danmarks slutrunde.”

Kasper Hjulmand står nu tilbage med en kedelig rekord: To slutrunder uden sejre over syv kampe. Og mens de danske fans langsomt fandt vej ud af stadion og ind i natten – måske ledsaget af tordenvejr – lød deres skuffelse næsten højere end lynenes brag: EM-eventyret 2024 vil blive husket som den turnering, hvor håbet var største – men resultatet desværre talte sit tydelige sprog.