Denne handling har affødt en del debat i fodbold-Danmark, og AGF står nu frem med en klar holdning om, at arrangørerne fra FC Nordsjælland manglede situationsfornemmelse.
De befandt sig på en tribune tilegnet FC Nordsjælland-fans, og selvom der på forhånd var advaret mod netop denne type opførsel, kan det ses som et symptom på en større diskussion omkring rummeligheden på danske fodboldstadions.
I fredags aftenens pokalkamp i Farum blev fodboldens glæder og sorger manifesteret på en ganske særlig måde. Omkring 40 fans fra AGF blev, til manges forundring, bortvist fra stadion for at juble over et mål. Denne handling har affødt en del debat i fodbold-Danmark, og AGF står nu frem med en klar holdning om, at arrangørerne fra FC Nordsjælland manglede situationsfornemmelse.
Stadionets udfordrende grænser
Det var under festlighederne af AGF’s første mål, at de omtalte tilhængere blev vist ud. De befandt sig på en tribune tilegnet FC Nordsjælland-fans, og selvom der på forhånd var advaret mod netop denne type opførsel, kan det ses som et symptom på en større diskussion omkring rummeligheden på danske fodboldstadions. På hjemmesiderne for begge klubber var advarslen formuleret klart: Ingen synlig støtte til AGF var tilladt i FCNs afsnit. Alligevel stiller AGFs reaktion skarpt på behovet for nuancer i håndteringen af fansenes passion.
“Det her handler om situationsfornemmelse og konduite – i modsætning til rigid overholdelse af regler, der aldrig har haft til formål at bortvise fredelige tilskuere, der jubler over en scoring,” skrev AGF på sin hjemmeside, med henvisning til episoden.
En debat om dansk fodbolds fremtid
AGFs utilfredshed er ikke kun begrænset til denne enkelte hændelse. Klubben ser dette som lejlighed til at tage hul på en bredere dialog om kulturen på fodboldstadions. Det understreges af deres ønske om at rejse sagen i Divisionsforeningen. Selvfølgelig skal fodboldkampe være sikre, og provokerende eller truende adfærd bør ikke tolereres. Men spørgsmålet er nu, hvorvidt danske klubber bør stræbe efter at skabe et mere åbent miljø, hvor fans kan udtrykke deres glæde uden frygt for egenplaceringen på stadion.
“Det synes vi ikke,” siger AGF klart i forhold til den restriktive håndtering af fansene og fortsætter: “Derfor vil vi også tage det op i Divisionsforeningen – for det gavner ikke dansk fodbold og en mangfoldig, positiv tilskuerkultur.”
Og sådan ender en aften med boldspil og konkurrence med et større perspektiv; hvad er det for et fodboldlandskab, vi ønsker at se blomstre? Svaret ligger måske midt mellem regler og ren eufori – og diskussionen er netop begyndt.
Med den 3-2 sejr har AGF fået et solidt fundament inden returkampen den 11. april hjemme i Aarhus. Hvordan stemningen vil være på stadion den dag, er nu mere usikkert end nogensinde før.
(Citat fra AGF’s hjemmeside krediteret DR)