Chok! ingen danske dommere ved sommerens EM – 19 Års tørke fortsætter!

Photo of author

Skrevet af Alt-om-fodbold

Det kræver dommere af højeste kaliber, og som UEFA’s dommerchef Roberto Rosetti formulerer det: “EM er toppen af europæisk landsholdsfodbold med de bedste hold, der konkurrerer, og det er derfor, at vi har valgt de bedste dommere til at dømme disse kampe.” Disse ord understreger tydeligt vigtigheden af erfaring og ekspertise ved udvælgelsen af turneringens dommere.

En lang tørke fortsætter

Det er nu bekræftet: Når fodboldfeberen fejer over Europa til sommerens EM i Tyskland, vil de danske dommerfløjter forblive tavse. UEFA har annonceret de 18 dommere, der skal håndhæve reglerne på kontinentets mest prestigefyldte fodboldscener, og for Danmark lyder meldingen på en fortsat pause fra slutrundedømmelse, en pause der strækker sig helt tilbage til 2004.

Dengang var det Kim Milton, der havde æren af at repræsentere Danmark ved EM-slutrunden, og siden er ingen danskere blevet udvalgt til denne eftertragtede opgave. EM-turneringen anses for at være den europæiske landsholdsfodbolds klimaks, hvor nationer og talenter mødes i skarp konkurrence. Det kræver dommere af højeste kaliber, og som UEFA’s dommerchef Roberto Rosetti formulerer det: “EM er toppen af europæisk landsholdsfodbold med de bedste hold, der konkurrerer, og det er derfor, at vi har valgt de bedste dommere til at dømme disse kampe.” Disse ord understreger tydeligt vigtigheden af erfaring og ekspertise ved udvælgelsen af turneringens dommere.

Op ad stigen – men ikke helt til tops

Til trods for fraværet af danske fløjter ved dette EM, så skal man ikke overse Morten Kroghs international scene præstationer. Han gjorde sig bemærket i 2023 med en debut i Champions League – ikke nogen lille bedrift. Ikke desto mindre må han lige som sine landsmænd vente på en anden gang for at få chancen ved en EM-slutrunde.

Listen over de udvalgte byder på dommere fra forskellige europæiske lande – blandt andet Portugal, Spanien og Italien – men altså ikke Danmark. Og selvom vores nationale talenter kridter banen eller spiller bolden på grønsværen, er det tydeligt, at vi endnu mangler at markere os inden for eliten af europæiske slutrundedommere.

Roberto Rosetti’s ord resonerede også i denne sammenhæng: “- Alle de valgte dommere har præsteret kontinuerligt på højt niveau i UEFA’s turneringer og også i de nationale ligaer.” Dette citat krediteres Ekstra Bladet og giver yderligere indsigt i den stringente udvælgelsesproces.

Selvom ventetiden fortsætter for dansk deltagelse bag fløjten ved EM-slutrunderne, lever håbet videre. Som Michael Johansen udtalte i et interview med Bold mod slutningen af 2022, kan man kun spekulere på hvornår næste chance byder sig for en dansk slutrundedommer. Indtil da holder vi øje med vore fløjtende talenter på den internationale arena – måske finder vi snart vejen tilbage til Europas fodboldhjerter.