islandsk sensation – triumf på Wembley!

Photo of author

Skrevet af Alt-om-fodbold

Det lignede en David mod Goliath-kamp, da Island med tidligere danske landstræner Åge Hareide ved roret stod overfor de engelske løver på det legendariske Wembley.
England havde måske håbet på en nem opvarmning før EM’s kampe – men blev tvunget til at anerkende de islandske krigere.

Islandske overraskelser på wembley

Det lignede en David mod Goliath-kamp, da Island med tidligere danske landstræner Åge Hareide ved roret stod overfor de engelske løver på det legendariske Wembley. Men fodbold er fuld af overraskelser! Jon Dagur Thorsteinsson, tidligere kendt fra AGF, blev helten for sit land, da han sikrede en sejr til Island med 1-0 over EM’s ene af de tunge favoritter. Det var et øjeblik, der sendte chokbølger gennem det engelske fodboldland.

Den danske fodbold var godt repræsenteret på det islandske hold, med ikke mindre end fem spillere fra den hjemlige Superliga i startopstillingen. Og så skete det alligevel, i første halvleg skabtes magien: Hakon Haraldsson, tidligere FC København-spilleren, serverede bolden for Thorsteinsson, “som efter et par træk flot sparkede bolden ind bag Aaron Ramsdale,” som B.T. berettede.

England havde måske håbet på en nem opvarmning før EM’s kampe – men blev tvunget til at anerkende de islandske krigere. Selv ikke store navne som Harry Kane og Phil Foden kunne penetrere islandsk forsvar og måtte lade sig nøje med de få chancer der bød sig.

Deroute og drama i em-generalprøverne

Ikke kun England oplevede rystelser i deres generalprøve før EM. Også Tyskland fik sved på panden mod Grækenland. Manuel Neuer, som til dagligt vogter buret hos Bayern München og ofte anses for at være blandt verdens bedste målmænd, begik et sjældent fejltrin. Grækerne udnyttede prompte situationen ved Georgios Masouras’ fødder: “Bayern München-målmanden tabte ti minutter før pausen en ufarlig afslutning,” rapporterede B.T., hvilket gav grækerne forkant.

Men tyskerne ville ikke ned uden kamp. Efter en målløs fase slog Arsenals Kai Havertz til og udlignede situationen, før Brightons Pascal Gross sikrede sejren med hans første landskålsmål – meget belejligt undgik værterne altså en pibekoncert.

Mens vi tæller ned til EM’s startskud, viser præstationerne i fredagens kampe at selv favoritter kan vakle når presset er på. England skal nu finde formen igen inden de møder Danmark i Frankfurt den 20. juni – en kamp hvor de sikkert ikke har tænkt sig at undervurdere deres nordiske naboer igen. Og vi? Vi ser frem til at følge hvert spark, hver taktisk manøvre og hver uventet drejning som denne fest af europæisk fodbold kommer til at byde på!